We hebben in het verleden reeds uitvoerig uiteengezet dat inbreuk op een handelsnaam bij horaca gelegenheden niet snel wordt aangenomen. In de zaak Mout vs. Foodhall Mout was de eigenaresse van Proeflokaal Mout hier blijkbaar mee bekend, want op 29 november 2016 heeft zij het Benelux woordmerk Mout geregistreerd.

Merkinbreuk

Op het moment dat een aantal Gooische horecaondernemers op 1 december 2016 Foodhall Mout hebben geopend, heeft de merkhouder via haar advocaat laten weten dat er sprake is van inbreuk op haar merk MOUT en dat het gebruik van de aanduiding Foodhall Mout moet worden gestaakt. De Voorzieningenrechter van de rechtbank Midden Nederland heeft bij haar vonnis van 27 november jl. echter geoordeeld dat door het gebruik van de handelsnaam Foodhall Mout geen inbreuk wordt gemaakt op het Benelux merk MOUT.

Handelsnaam

Gelet op de mate van overeenstemming tussen Foodhall Mout en MOUT is dit toch een verrassende uitspraak. Uit de inhoud van het vonnis blijkt echter de Voorzieningenrechter niet aan de vraag of er sprake is van verwarringsgevaar is toegekomen, omdat Foodhall Mout kon aantonen dat zij de handelsnaam Foodhall Mout reeds voor de registratie van het merk MOUT heeft gevoerd. Met andere woorden: Foodhall Mout heeft een oudere handelsnaam.

Beschermingsrecht

Dat de merkhouder kon aantonen dat zij het teken MOUT nog eerder gebruikte, kon haar niet baten, omdat naar het oordeel van de rechter een niet ingeschreven merk geen beschermingsrecht geeft. De vorderingen van de merkhouder zijn dan ook afgewezen en de merkhouder dient € 5.618,— aan proceskosten te betalen.

Al met al blijkt maar weer dat het erg belangrijk is om voorafgaand aan een procedure over merkinbreuk goed inzicht te hebben in alle feiten en omstandigheden. Het uitgangspunt dat bij een hoge mate van overeenstemming wel sprake moet zijn van merk (of handelsnaam) inbreuk vindt immers geen steun in het recht.

Mocht u vragen hebben over dit onderwerp neem dan contact op met Diederik Donk; specialist intellectueel eigendomsrecht en ondernemingsrecht.

E: Donk@thelegalgroup.nl
T: (+31) 020 – 3792321

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.