In de Nederlandse jurisprudentie is aangenomen dat bekende sporters en artiesten een verzilverbare populariteit hebben. Dit betekent dat bijvoorbeeld Arjen Robben, Daphne Schippers en Freek Vonk zich tegen het openbaar maken van hun portret kunnen verzetten, indien dit voor commerciële doeleinden wordt gebruikt.

Portretrecht

Het probleem is echter dat de Hoge Raad in 2013 in het Johan Cruijff Arrest heeft bepaald dat personen met een verzilverbare populariteit geen verbodsrecht hebben, maar een vergoedingsrecht. Dit betekent dat indien voor het een portret gebruik voor commerciële doeleinden een redelijke vergoeding wordt aangeboden, de geportretteerde persoon zich niet tegen het gebruik van zijn of haar afbeelding (zonder bijkomende omstandigheden) kan verzetten. Maar…..

Goed nieuws

Er is goed nieuws voor bekende Nederlanders, want het EUIPO heeft vorige week bepaald dat de registratie van het portret van het model Maartje Verhoef als Uniemerk ten onrechte is geweigerd. Dit betekent dat portretten als merken kunnen worden geregistreerd en dat bekende Nederlanders bij gebruik van zijn of haar portret voor commerciële doeleinden alsnog een verbod op het gebruik van een portret kunnen vorderen.

Voorwaarden voor inbreuk op een portretmerk

Voor een geslaagd beroep op een portretmerk moet nog wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. De houder van een portretmerk kan het gebruik van een overeenstemmend portret verbieden, indien:

  • wanneer dat portret gelijk is aan het portretmerk en in het economisch verkeer gebruikt wordt voor dezelfde waren of diensten als die waarvoor het portretmerk is ingeschreven;
  • wanneer dat portret gelijk is aan of overeenstemt met het portretmerk en in het economisch verkeer gebruikt wordt voor dezelfde of soortgelijke waren of diensten, indien daardoor bij het publiek verwarring kan ontstaan, inhoudende het gevaar van associatie met het portretmerk;
  •  wanneer dat portret gelijk is aan of overeenstemt met het portretmerk en in het economisch verkeer gebruikt wordt voor waren of diensten, die niet soortgelijk zijn aan die waarvoor het merk is ingeschreven, indien dit portretmerk bekend is binnen het Benelux-gebied en door het gebruik, zonder geldige reden, van het portret ongerechtvaardigd voordeel wordt getrokken uit of afbreuk wordt gedaan aan het onderscheidend vermogen of de reputatie van het portretmerk; of
  • wanneer dat portret gebruikt wordt anders dan ter onderscheiding van waren of diensten, indien door gebruik, zonder geldige reden, van dat portret ongerechtvaardigd voordeel wordt getrokken uit of afbreuk wordt gedaan aan het onderscheidend vermogen of de reputatie van het portretmerk.

We verwachten dat de beoordeling van de vraag of bij het gebruik van een portret aan één van deze voorwaarden is voldaan en er sprake is van inbreuk op een portretmerk in de toekomst aan de rechter zullen worden voorgelegd.  Op voorhand raden wij Arjen, Daphne, en Freek van harte aan om alvast hun portret als merk te registeren. Dan hebben wij als advocaten in ieder geval alvast een extra juridische kaart in handen.

Mocht je vragen hebben over het registreren van portretmerken, dan kun je uiteraard contact met ons opnemen.

T: 020 – 379 23 21
E: donk@thelegalgroup.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.