Kort geleden schreven wij nog over strike one voor Edgar Davids over inbreuk op zijn portretrecht. De rechtbank oordeelde daar dat ook een virtueel karakter in een computerspel een portret kan zijn en dus, als er geen toestemming is gevraagd aan de bekende persoon, inbreuk op een portretrecht. Een virtueel karakter is eigenlijk een soort lookalike. De lookalike kwam ook voor in de Picnic reclame waar een coureur in voorkwam die toch wel heel erg deed denken aan Max Verstappen.

Max, die zelf voorkomt in de Jumbo commercials, ondernam actie en probeerde in eerste instantie toestemming van de rechtbank te verkrijgen om beslag onder Picnic te mogen leggen, maar dat verzoek werd afgewezen.

Inbreuk op portretrecht

Nu heeft de rechtbank inhoudelijk geoordeeld over de commercial van Picnic. De rechtbank volgde Picnic niet in haar verweer er sprake was van een ludieke actie waarbij Picnic heeft ingehaakt op de actualiteit. Picnic meent daarnaast dat er van inbreuk op een portretrecht geen sprake kan zijn, omdat het voor iedereen duidelijk is dat er een lookalike gebruikt wordt.

De rechtbank oordeelt, ook in lijn met eerdere uitspraken op dit gebied dat, nu de lookalike alle karakteristieke kenmerken van Max vertoont, zoals dezelfde pet, outfit, haarkleur, silhouet en postuur, er sprake is van een portret. Max geniet wereldwijde bekendheid als autocoureur en hij kan zijn populariteit verzilveren, zo blijkt uit zijn optredens in de commercials van Jumbo. Max heeft dan ook een commercieel belang om zich tegen gebruik van zijn portret zonder zijn toestemming te verzetten. De rechtbank gaat niet mee in het beroep van Picnic op een parodie-uitzondering, het is immers gewoon een reclame-uiting waarvan Picnic had mogen verwachten dat deze groots werd opgepikt in andere media.

Schadevergoeding

Nu vaststaat dat Picnic onrechtmatig heeft gehandeld, is de volgende vraag hoe hoog de schadevergoeding zal uitvallen. Daarbij zal rekening worden gehouden met de mate van populariteit en bekendheid van Max. Er wordt onder meer gekeken hoeveel Max normaal gesproken had kunnen vragen voor het gebruik van zijn portret. Volgens de laatste stand van zaken liggen partijen zo’n  € 300.000,00 uit elkaar…dit zal hoe dan ook dus nog wel een staartje krijgen.

Strike two voor het portretrecht!

Dit artikel is geschreven door Helen Maatjes, advocaat bij Intellectueel Eigendom Advocaten onderdeel van The Legal Group.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.