Het kan je bijna niet ontgaan zijn; het is vandaag exact 20 jaar geleden dat Princess Diana overleed in een tragisch auto ongeluk in Parijs.

Nu 20 jaar na dato staan de bladen er nog steeds vol van en is er op de televisie de ene documentaire na de andere over haar te zien. Van de butler tot de brandweerman tot haar beste vrienden en zelfs haar zoons komen aan het woord. Op zich is het niet ongebruikelijk dat er wordt teruggeblikt op de zeer geliefde prinses, maar sommige berichtgevingen gaan wel erg ver. Zo is er de reconstructie van de laatste 100 dagen oplopend naar haar dood. In die serie wordt bijvoorbeeld elke mogelijke affectieve relatie van Diana onder de loep genomen. 

 

Mag alle informatie zomaar worden gebruikt?

De vraag blijft; waar komt deze informatie vandaan?  En mag alle informatie over haar gewoon maar openbaar worden gemaakt? Voor wat betreft informatie die afkomstig is uit verklaringen van bijvoorbeeld haar butler is duidelijk dat die informatie kan worden gebruikt. Maar wat nu als er ook informatie uit haar e-mails is gehaald. Heeft iemand nu het recht op de inhoud van haar e-mails te lezen? Voor wat betreft de privacy bescherming geldt dat de wet bescherming Persoonsgegevens slechts bescherming biedt aan de gegevens van levende personen en niet aan overledenen. Dit is slechts anders indien de betreffende informatie ook betrekking heeft op nabestaanden zelf of van invloed is om de wijze waarop een nabestaande in het maatschappelijk verkeer wordt behandeld. Indien de informatie over Lady Di bijvoorbeeld ook betrekking heeft op de wijze waarop zij haar kinderen heeft opgevoed, zouden haar kinderen daar ook zelf tegen kunnen optreden. Daarnaast kunnen nabestaanden tegenwoordig optreden tegen commercieel gebruik van een portret van de overledene. Voor de rest is de privacy bescherming van een overledene persoon gelijktijdig met het overlijden verloren gegaan.

Mogen ondernemers zomaar alle persoonsgegevens bewaren?

Al met al was er begin dit jaar de kans om bij de wetswijziging wet bescherming persoonsgegevens ook de privacybescherming van overleden personen uit te breiden. Die kans heeft de wetgever helaas laten liggen. Wat de wetgever wel heeft bepaald, is dat ondernemers die persoonsgegevens bewaren meer verplichtingen krijgen en aan de ondernemer flinke boetes kunnen worden opgelegd indien zij daar niet aan voldoen. Deze boetes kunnen oplopen tot 4% van de jaaromzet van de ondernemer. Om dit te voorkomen dien je uiterlijk per 25 mei 2018 aan de nieuwe regels te voldoen. Dit lijkt mij een goed begin om de privacy van mensen beter te beschermen. Uiteraard kunt je contact met ons opnemen om na te gaan of jouw bedrijf aan de nieuwe regels voldoet.

Dit artikel is geschreven door Pien Bos, advocaat bij Intellectueel Eigendom Advocaten onderdeel van The Legal Group.

T: +31 (0)20 379 23 21
E: Pien@thelegalgroup.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.