Het komt vaak voor dat een familienaam wordt gevoerd als handelsnaam, denk bijvoorbeeld aan Albert Heijn, Heineken of Philips. Maar mag dat zomaar? Het antwoord is ja, tenzij de naam voor verwarring zorgt bij het publiek.
Het is niet de meest originele wijze om een naam voor je bedrijf te kiezen, maar van oudsher kiezen veel mensen ervoor om hun eigen achternaam te verwerken in de handelsnaam van hun onderneming. Dit geldt eigenlijk voor iedere branche. Jansen Advocaten. Jansen Adviseurs, Jansen Accountants, Jansen & Jansen Taxi, Jansen & Jansen Oogzorg, Schildersbedrijf Jansen, Varkenshouderij Jansen, Jansen Investments. Deze ondernemingen bestaan allemaal naast elkaar en gelet op de onderlinge verschillen in activiteiten is er blijkbaar geen verwarringsgevaar tussen de verschillende ondernemingen die de handelsnaam Jansen voeren. Voor een loodgieter was dat anders.
Vorige maand werd een loodgietersbedrijf uit Zwijndrecht door de rechter veroordeeld om zijn handelsnaam te wijzigen. Dat was voor de betrokken loodgieter verrassend, omdat hij dacht dat hij zijn familienaam toch wel als handelsnaam zou mogen blijven gebruiken.
Een familienaam levert geen recht op om een handelsnaam te mogen gebruiken
Niet iedere achternaam is in vanuit juridisch perspectief geschikt om als handelsnaam voor je onderneming te gebruiken. We ervaren ieder jaar weer dat cliënten denken dat zij hun familienaam sowieso als handelsnaam kunnen (blijven) voeren, maar dat is niet het geval. Indien een andere ondernemer stelt dat er sprake is van handelsnaaminbreuk, zal ook bij het gebruik van je familienaam conform artikel 5 van de Handelsnaamwet worden beoordeeld. Tevens kan door het gebruik van die naam als handelsnaam bij het publiek verwarring met de handelsnaam van een andere onderneming ontstaan.
De rol van de Kamer van Koophandel
Wat we ook vaak meemaken is dat mensen denken dat er geen sprake kan zijn van handelsnaaminbreuk, omdat de Kamer van Koophandel reeds onderzoek heeft gedaan en heeft gesteld dat het inschrijven van de handelsnaam geen enkel probleem was. In juridische zin is dit echter niet relevant. De Kamer van Koophandel is geen rechterlijke instantie en niet bevoegd om te beoordelen of er sprake is van handelsnaaminbreuk of niet.[image box=”content-one-third” align=”right”]http://intellectueeleigendomsrecht.nl/wp-content/uploads/2016/02/Donk-1-1.jpg[/image]
Het is de rechter die beoordeelt of er sprake is van handelsnaaminbreuk. Bij de beoordeling daarvan zal de rechter rekening houden met alle omstandigheden, waaronder de aard en plaats van vestiging van de betrokken ondernemingen, die het verwarringsgevaar in de hand kunnen werken of juist kunnen tegengaan. Daarbij mag ook de visuele waarneming door het publiek worden betrokken.
Voor wat betreft dit laatste had de loodgieter vorige maand nog gesteld dat hij zijn familienaam niet als handelsnaam voerde, maar gewoon als aanduiding van hem als persoon. De rechter ging daar niet in mee omdat uit advertenties het tegendeel bleek. Wij denken dat wij de loodgieter nog wel hadden kunnen helpen om de goodwill van zijn naam op een juiste manier uit te nutten. Dan was deze juridische lekkage waarschijnlijk voorkomen.
Voor al jouw vragen omtrent handelsnamen, neem contact op met The Legal Group.
T: +31 (0)20 379 23 21
E: donk@thelegalgroup.nl
Dit artikel is geschreven door Diederik Donk, advocaat bij Intellectueel Eigendom Advocaten onderdeel van The Legal Group.