Al meer dan 3 miljoen mensen zitten elke zondagavond klaar voor De Luizenmoeder, of toch vooral voor Juf Ank? De comedyserie is inmiddels ongekend populair, maar het is toch vooral Juf Ank die met haar “Hallo Allemaal” de show steelt.

De meeste kijkers zullen zich er niet mee bezig houden wie auteursrechthebbende van dit aanstekelijke liedje is, maar nu er meerdere versies van het nummer opduiken en er meerdere ‘makers’ lijken te zijn, is het toch wel interessant om te weten wat er wel of niet mag.

Auteursrechthebbende

De hoofdregel is dat de schrijver van de tekst de auteursrechthebbende daarvan is. Bij de meeste muziekwerken is er daarnaast ook een componist die een bijbehorend arrangement heeft geschreven en daarop auteursrechthebbende is. Juf Ank moet het echter zonder muzikale begeleiding doen. We weten natuurlijk niet of Juf Ank het nummer zelf heeft geschreven, maar we gaan er toch maar van uit dat de schrijvers van de serie dit hebben gedaan. Deze schrijvers – of, meer waarschijnlijk; hun werkgever – is daarmee de auteursrechthebbende op het werk “Hallo Allemaal”.

Inbreuk

Inmiddels lijken er enkele juffen en meesters op te duiken, die naar eigen zeggen al jaren een Hallo Allemaal-achtig nummer zingen voor hun klas. Als blijkt dat één van hen daadwerkelijk de eerste is die het identieke nummer (of een daarop overeenstemmend) nummer heeft gemaakt, dan zou het zomaar kunnen zijn dat diegene de echte auteursrechthebbende op het nummer is. Dit zou diegene natuurlijk wel moeten kunnen bewijzen. Die maker zou vervolgens de schrijvers van de serie aan kunnen spreken op inbreuk en een vergoeding kunnen afdwingen.

Toestemming vragen

Het is in ieder geval zo dat als je een eigen versie van het nummer “Hallo Allemaal” wilt maken, je toestemming zal moeten vragen aan de makers (wie dat ook precies is). Inmiddels is er, na de eenmalige carnavalsversie van André van Duin in De Wereld Draait Door, een echte carnavalsversie verschenen, die een regelrechte hit voor de Gebroeders Rossig lijkt te worden. Ook kunnen de metal fans inmiddels meegenieten, nu er ook een metal versie lijkt te komen. Wij vragen ons af of er wel toestemming hiervoor aan de makers is gevraagd. Het lijkt er op dat deze inhakers dat niet hebben gedaan, maar misschien dat zij zich met een beroep op ‘parodie’ toch kunnen verweren, mochten zij op inbreuk worden aangesproken.

Wij zijn benieuwd of de échte maker van het nummer opstaat om zijn auteursrechten te claimen. Wij blijven de avonturen van Juf Ank in ieder geval volgen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.