De meer mode bewuste mensen hadden het natuurlijk een paar weken geleden al opgemerkt: Cruijff Shoes introduceerde deze winter de Cruijff Vondelpark collectie. Eerder deze maand verscheen in het Parool een artikel[1] waarin werd gesteld dat volgens de Vereniging Vrienden van het Vondelpark, Cruijff “misbruik” zou maken van het merk Vondelpark van de gemeente Amsterdam. Cruijff reageerde dat partijen binnenkort maar eens rond de tafel zouden moeten gaan zitten.

Ongerechtvaardigd voordeel?
De vriendelijke mededeling van Cruijff dat hij met de gemeente Amsterdam en de Vereniging Vrienden van het Vondelpark rond de tafel wil gaan zitten, heeft waarschijnlijk meer te maken met het willen wekken van sympathie, dan met zijn juridische positie. Cruijff heeft in het Parool zelf al opgemerkt dat er waarschijnlijk geen sprake is van merkgebruik, omdat Vondelpark door Cruijff uitsluitend wordt gebruikt om een bepaald type schoen aan te duiden. Dit zou nog een interessante discussie kunnen worden, omdat dan door een rechter zal moeten worden beoordeeld of Cruijff zonder geldige reden ongerechtvaardigd voordeel trekt uit– of afbreuk doet aan het onderscheidende vermogen of van de reputatie van het Vondelpark merk van de gemeente Amsterdam.

Is Vondelpark nog wel een merk?
Belangrijker is echter dat de gemeente Amsterdam weliswaar reeds in 2004 het Benelux woordmerk “Vondelpark” heeft geregistreerd voor onder meer klasse 25 “Schoeisel”, maar bij mijn weten is van dit merk door de gemeente Amsterdam nog nooit en dus ook niet de laatste 5 jaar (zonder geldige reden) normaal gebruik gemaakt. Dit betekent dat Cruijff de vervallenverklaring van het merk Vondelpark zou kunnen inroepen. Daarnaast is het zo dat per 13 januari 2016 de nieuwe Merkenrichtlijn van kracht is geworden, waarin expliciet is opgenomen dat merken die in een geografische aanduiding voorzien nietig kunnen worden verklaard.

Gelet op hun juridische positie is het voor de gemeente Amsterdam en de Vereniging Vrienden van het Vondelpark maar te hopen dat Cruijff het beste met hen voor heeft en bereid is om een deel van de winst af te dragen voor het behoud van het Vondelpark. Mijn inschatting is dat dit wel gaat gebeuren, want ik ben de naamgever van de schoenenfabrikant al een paar keer in het Vondelpark tegengekomen. Ongeacht de uitkomst van deze discussie moet Johan daar gewoon zijn kopje koffie kunnen blijven drinken. Het Vondelpark is namelijk sinds kort weer van iedereen.

Deze stelling is geschreven door Diederik Donk, advocaat bij The Legal Group. Diederik Donk adviseert onze cliënten op het raakvlak van intellectueel eigendomsrecht en ondernemingsrecht.


[1] Het Parool 8 februari 2016 – “Johan Cruijff gebruikt de naam Vondelpark voor Sneakers ten onrechte”.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.