Als er één kledingstuk is waarvoor veel juridische gevechten plaatsvinden, is het wel de schoen. Zo hebben we al vaker geschreven over de rode schoenzool van Louboutin, dit keer gaat het om de schoen van Adidas.

Herkenbaarheid

Adidas staat ook met enige regelmaat in de rechtbank om haar ‘drie-strepen merk’ te verdedigen. Dit merk vind je niet alleen terug op de schoenen van Adidas, maar ook op broeken, sweaters en andere sportartikelen. Zoals bij populaire merken wel vaker, gebeurt het wel eens dat een andere partij probeert mee te liften op de herkenbaarheid van de strepen en zelf items op de markt brengt, met strepen daarop aangebracht. Zo werd vorig jaar H&M nog op haar vingers getikt voor het aanbieden van fitnesskleding met twee strepen.

Merkregistratie

Dit keer ging het dus om de schoenen van Adidas waarop de bekende drie strepen zijn aangebracht, van linksboven naar rechtsonder. Het Belgische Shoe Branding Europe probeert een merk te registreren met twee strepen, van linksonder naar rechtsboven. Helaas voor de Belgische onderneming, staat Adidas direct weer op haar strepen en maakt bezwaar tegen de merkaanvraag. Dat de merkregistratie van Adidas heel sterk is, blijkt maar weer eens uit de procedure (en het hoger beroep) dat volgde. Het Europese Hof van Justitie komt uiteindelijk tot het oordeel dat er sprake is van ‘parallel sloping stripes, equidistant, of the same width, contrasting with the base colour of the shoe, placed on the outside of the shoe’. Met andere woorden: parallel lopende strepen die dezelfde breedte hebben en contrasterende met de basiskleur van de schoen, zijn verwarringwekkend met de Adidas-strepen.

Inbreuk

Voorlopig is het dus zo dat het aanbrengen van dit soort strepen, of ze nu van linksonder naar rechtsboven gaan of andersom, of het er nu twee of drie zijn, leidt tot inbreuk op de merken van Adidas. Wij zijn natuurlijk wel benieuwd wat er zou gebeuren als je 6 strepen naast elkaar zet, zou het dan ook nog verwarrend zijn voor de consument of zou de rechter daar toch echt de streep trekken?

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.