Over auteursrecht op smaken is de afgelopen periode veel te doen geweest. Misschien heeft u het artikel van mijn collega Diederik Donk over de auteursrechtelijke bescherming op smaken al gelezen.

De rechtbank Den Haag had toen net uitspraak gedaan en de auteursrechtelijke bescherming van de smaak van Heksenkaas afgewezen. De rechtbank vond de ingrediënten van smaak van Heksenkaas volstrekt voor de hand liggend en dus niet oorspronkelijk genoeg voor bescherming. Het was voor de rechtbank hierdoor ook niet nodig verder te beslissen of  ‘smaken’ in het algemeen wel onder de bescherming van de Auteurswet zouden vallen. Na deze uitspraak konden alle kookclubs en hobbykoks in Nederland opgelucht adem halen, iedereen kon weer vrijuit koken met welke smaak dan ook.

Auteursrecht op smaken

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft zich nu in hoger beroep ook uitgelaten over de bescherming van de smaak Heksenkaas in een procedure tussen Levola Hengelo B.V. en Smilde Foods B.V. [image box=”content-one-third” align=”right”]http://intellectueeleigendomsrecht.nl/wp-content/uploads/2012/05/hm-12n-1-1.jpg[/image]Het Gerechtshof oordeelt in dit hoger beroep dat, omdat partijen fundamenteel van mening verschillen over de vraag of een smaak auteursrechtelijk beschermd kan worden, die vraag als eerste beantwoord moet worden. Door de Europese harmonisatie is dat een vraag die niet door een Nederlandse rechter kan worden beantwoord, maar moet deze vraag voorgelegd worden aan het Europese Hof van Justitie. Er moet immers één lijn voor de hele EU worden getrokken. Het Gerechtshof stelt daarom nu prejudiciële vragen aan het Europese Hof, waaronder de vraag of de smaak van een voedingsmiddel auteursrechtelijk beschermd kan worden en zo ja, aan welke vereisten dit moet voldoen.

Als het Gerechtshof deze vraag positief beantwoord dan zal het Gerechtshof verder moeten bepalen of Levola voldoende heeft aangetoond dat haar Heksenkaas (met de smaak van roomkaas, knoflook en peterselie) uniek genoeg is om auteursrechtelijke bescherming te genieten. Als dat zo is, dan is de volgende vraag of de Witte Wievenkaas van Smilde daarop inbreuk maakt. Zover is het echter nog lang niet, de beslissing van het Europese Hof zal nog wel even op zich laten wachten. De gevolgen van een positieve uitspraak zullen overigens enorm zijn voor alle smaakmakers in Nederland.

Wij houden u op de hoogte!

Geschreven door Helen Maatjes, advocaat bij The Legal Group. Helen Maatjes adviseert onze cliënten op het gebied van het intellectueel eigendomsrecht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.